Аспержите

Публикувано от на юни 12, 2012 | 0 коментара

Аспержите

Има един ден в началото на април, в който късаш (или по-скоро вадиш) първите аспержи. Това е денят, в който свършва дългото зимно очакване на свежата пролетна храна.

Малко по-късно в кухнята вече ври водата, която ще отключи един аромат, който трудно можеш да сбъркаш и който ще помниш до следващия април.

Аспержи със сос Hollandaise e един от върховете в кулинарното изкуство.  Съчетание на един изключително лек и крехък зеленчук с едва ли не бруталната тежест на сос, състоящ главно от пакет масло и няколко жълтъка. Две крайности балансиращи се в съвършенство.

За градинаря аспержите са не по-малко блаженство. Те са тук в ранната пролет, доста преди повечето плевели, така че ножчето, с което се вадят е може би първият градински инструмент, който излиза от зимника. Да си получиш наградата още преди да си направил каквото и да е е рядка радост за наградинаря – повечето останали зеленчуци не са никак благосклонни към кръста.

Като прибавим факта, че виреят чудесно под овошки (място, което други зеленчуци рядко обичат) и по този начин оставят ценните слънчеви петна в градината за по-претенциозните домати, пипер, картофи… излиза че аспержите нямат недостатък. Е може би имат един: Орехът казал „Аз приличам на мозък“, броколито казало „Аз приличам на дърво“, а аспержата: „Аз няма да играя на тази игра“. 🙂

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *