Историята на Наградина

Наградина е името на около 10 декара в самото село Полковник Иваново, Добричко. Човек лесно би си помислил, че това село е накрай света. Със сигурност е накрай асфлатовия път. Тук на площада, откак се помня, селският автобус обръща и тръгва обратно към града.

Това е родното село на баща ми. Тук беше къщата на баба ми и дядо ми, където до късния пубертет предпочитах да прекарвам ваканциите си. После ми трябваха 10 години да се опомня и да се завърна. През 2011 и 2012 г. купихме няколко дворни места в съседство.

Може би сте чували за Хранкооп, които организират един от фермерските пазари в София и Добрич. Някъде по същото време Наградина стана негова движеща сила и беше сред основните „виновници“ движението за чиста храна в страната да набере инерция.

Биографията на почвата ни е не по-малко впечатляваща. Дворните места, които обработваме са чисти от поне 70 години. Оттогава са в регулация, а преди това индустриалното земеделие по тези места практически не е съществувало. Една част от тях купихме от общината, а останалите бяха изоставени.

10-ти август 2012 г. Един от първите или може би дори първият импровизиран фермерски пазар в София – на ул. Вежен 12 и с участието на Наградина.

Сп. Тема, бр. 41/2012 г. с репортаж от един от следващите петъчни пазари на същото място.

19-ти октомври 2013 г. Първият официален фермерски пазар в София – на т. нар. Римска стена, с участието на Наградина